Nostaljik bir iletişim yöntemi: Kartpostal

Zeynep Mengi Öztel

E-posta ve Whatsapp’ın sık kullanıldığı şu dönemde konu iletişim olunca kartpostal son sıralarda kalıyor.  Hatta günümüzde iletişim için de kullanılmıyor. Fakat hâlâ bu geleneği sürdürenler var. Hem de yaşları öyle 70-80 değil! Kartpostalı seçip arkasına en güzel yazısıyla cümlelerini döküp biraz da stickerlarla, bantlarla süsleyip pul yapıştırmaktan mutluluk duyan insanlar var. Üstelik bu insanlardan 3’ü bu çatının altında 🙂

Postcrossing, tüm dünyaya kart göndermenizi ve farklı ülkelerden kart almanızı sağlayan bir web sitesi. Türkiye’den yaklaşık 11 bin üyeleri var. yine sadece Türkiye’den bugüne kadar Postcrossing üzerinden gönderilen kartpostal sayısı yaklaşık 290 bin. Sistem basit. Siteye üye oluyorsunuz. Ardından size 5 adreslik hak veriliyor. Adres seç dediğinizde sistem size rastgele bir adres veriyor. Adresle beraber kartı göndereceğiniz kişinin profil sayfasına da ulaşıyorsunuz. Üyeler genelde profil sayfalarına ne tür kartlardan hoşlandıklarını, hobilerini ve kendileri hakkında bilgileri yazıyor. Vaktiniz ve hevesiniz varsa, beğendiği türde kart arıyorsunuz göndermek için. Her ne kadar uzun uzun liste yapanlar da olsa, sonuna her türlü kart kabuldür diye de ekliyorlar. Kırtasiyelerde hâlâ kart satılıyor. Instagram’da ve online ortamda da çok çeşitli kartlar bulmak mümkün. Hiç olmadı, PTT şubelerinde ücretsiz kartlar da var.

Yemek tarifi de yazılabilir, en sevdiğiniz söz de

Kart tamam diyelim, peki ne yazacaksınız? Doğaçlama gidemiyorsanız sitede birkaç fikir verilmiş. Günlük hayatta neler yaptığından favori yemeğinin tarifine, kartın üzerinde her ne varsa açıklamadan ülke gündemindeki herhangi bir olaya kadar çeşitli şeyler olabilir. Veya kart göndereceğiniz kişi de tavsiyede bulunabiliyor. Mesela, bana sevdiğin bir sözü yaz diyebiliyor. Bazıları o günkü hava durumunu anlatan bir simge çizilmesini istiyor.

Kart da yazıldı. Şimdi sıra süslemede. Bu kısım opsiyonel. Sadece yazıp gönderilebilir de. Süslemek isteyenler için kırtasiyelerde çeşitli bantlar var. Üzerinde türlü türlü desenler. Ya da stickerlar. (Nazar boncuklu olanlar yabancıların favorisi) Bunları kartpostalın boş yerlerine yapıştırıyorsunuz.

Sıra pulda. Pul önemli. PTT’ye gidip kartı verdiğinizde makineden geçip damga basabiliyor ama pulla işi biraz daha kişiselleştirebiliyorsunuz. Filateli sitesinde çok çeşitli pullar var. Anadolu yemekleri serisinden önemli kişilere, bayramlardan kulelere kadar onlarca pul! PTT şubelerinin hepsinde pul olmadığı için filateliden online pul alınabiliyor.

Yurtdışına gönderim 4 TL

Şu sıralar yurtdışına kartpostal gönderimi 4 tl. Yani 4 liralık pul yapıştırmak gerekiyor. Üzerlerinde değeri zaten yazıyor. Ülke farkı olmaksızın her yere 4 tl. Varyasyonlar size kalmış. İsterseniz 1 adet 4 liralık pul yapıştırın isterseniz 4 tane 1 liralık. İsterseniz 2 tane 2 liralık… Kullanıcılar genelde zarf sevmiyor. Direkt kartpostalın üzerine adresi yazıp pulu yapıştırıp gönderiyoruz.

Dikkat edilmesi gereken son noktaya geldik: Kod numarası. Adres istediğinizde size bir de TR ile başlayan kod gönderiliyor. Bunu kartın 1-2 yerine yazmak önemli. Böylece kartınız gittiğinde alıcı sisteme bu kodu giriyor ve kart gönderiminiz resmileşiyor. Kartınız ulaşıp alıcı sisteme kodu girdiğinde yeni bir adres isteme hakkınız oluyor.

Pekiiii diyelim ki Finlandiya’dan kart istiyorsunuz. Oradan birine çıkmayı beklemeden ‘direct swap’ denen takas yöntemine gidebilirsiniz. Postcrossing forumlarında karşılıklı kart göndermeye açık olduğunu belirten insanları bulup kartlaşabilirsiniz.

Buluşmalar düzenleniyor

Ben oturduğum yerden kart gönderip almakla yetinmek istemiyorum, benim gibi kartpostalla ilgilenenlerle buluşmak da istiyorum diyorsanız, Postcrossing Türkiye Facebook sayfasında buluşmalar da düzenleniyor. Kartlarını bantlarını alıp gelenler hem takas yapıyor hem de diğer Postcrossingcilerle tanışmış oluyor. Bu grubun bir diğer güzel yanı ise, zaman zaman çocuklara toplu olarak kartpostal göndermeleri. Bu herhangi bir köy okulunun sınıfı veya lösemili çocuklar olabiliyor.

Posta kutusunda fatura ve broşür dışında bir şeyler görmek isteyenleri Postcrossing’e bekliyoruz. 🙂

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir